Pagina's

vrijdag 25 april 2025

Nieuw bij INART


Vitra Design Museum en Campus — een ode aan vorm, ruimte en natuur.


Frank Gehry, Canaees-Amerikaans Architect

Wie de Vitra Campus betreedt, stapt een wereld binnen waar alles vorm heeft gekregen uit verbeelding: stoelen als sculpturen, gebouwen als gedichten van beton en staal, en een tuin als een levend schilderij.





In het najaar van 2024 bezocht ik de drielandenpunt waar Duitsland zachtjes overgaat in Zwitserland en Frankrijk nabij fluistert, ligt een plek die zich onttrekt aan de haast van de wereld. Een plek waar architectuur ademt, waar design verhalen vertelt en waar de natuur in elke beweging betekenis draagt. Dit is de Vitra Campus in Weil am Rhein, een betoverend landschap van ideeën, gebouwd uit dromen en vormgegeven door enkele van de meest invloedrijke ontwerpers en architecten van onze tijd.

Claes Oldenburg & Coosje van Bruggen


Het verhaal van deze bijzondere plek begint bij Rolf Fehlbaum, een man voor wie meubels meer zijn dan gebruiksvoorwerpen. Hij zag ze als dragers van cultuur, als kleine monumenten van menselijke creativiteit. Vanuit die overtuiging werd in 1989 het Vitra Design Museum opgericht — niet slechts een tentoonstellingsruimte, maar een tempel van ideeën, gewijd aan de grote meesters van industrieel design. Gehuld in een sculpturale huid van wit pleisterwerk en draaiende lijnen, ontwierp Frank Gehry het gebouw als een compositie van beweging en licht. Zijn eerste werk op Europese bodem lijkt eerder gegroeid dan gebouwd, een architectonisch gebaar dat de bezoeker uitnodigt tot verwondering.

Zaha Hadid Britse architect van Irakese afkomst



Maar het museum is slechts het begin van wat de Vitra Campus te bieden heeft. Verspreid over het terrein staan gebouwen die elk een eigen verhaal fluisteren. Het krachtige, strakke Vitra Fire Station van Zaha Hadid — haar eerste gerealiseerde ontwerp — lijkt als een bevroren golf van beton door het landschap te snijden. De serene eenvoud van Tadao Ando’s Conference Pavilion, gevangen in stilte en schaduw. De heldere lijnen van Nicholas Grimshaw, het ritmische samenspel van vorm en functie van Herzog & de Meuron, en de poëtische lichtheid van SANAA. Samen vormen deze bouwwerken een architecturale tuin waarin stijlen, gedachten en generaties in dialoog treden.

Tadao Ando's, Japanse Architect





Nicholas Grimshaw, Engelse Architect



Herzog & De Meuron, Zwitsers Architectenbureau





Carsten Höller, artist 'Slide Tower' 30.7 m hoog

Te midden van deze verstilde vormen en monumentale gebaren ligt een levende tegenhanger: de Vitra Garden, een vierduizend vierkante meter grote tuin, ontworpen door de Nederlandse meester van de natuurlijke ordening, Piet Oudolf. Oudolf, bekend van de High Line in New York, laat in deze tuin de seizoenen spreken. Meer dan 30.000 vaste planten, grassen en kruiden vormen een levend palet dat telkens van kleur, geur en textuur verandert. Hier zijn het niet de bloemen die domineren, maar de vorm van een blad, het spel van zaaddozen in de winterzon, de lichte beweging van grassen in de zomerbries. Het is een tuin die niet betovert door perfectie, maar door vergankelijkheid en eindeloze variatie.


Piet Oudolf, Tuinarchitect




Herzog en Pierre de Meuren ontwierpen bovendien het Vitrahuis, een grote showroom voor het design.

Alvaro-Siza, Portugees Architect 

Promenade beslaat een lengte van 500m en verbindt de ingang aan de noordkant van de campus


De Vitra Campus is daarmee veel meer dan een designmuseum. Het is een plek waar de grenzen tussen kunst, architectuur, design en natuur vervagen. Waar je de geschiedenis van vormgeving niet alleen kunt zien, maar ook kunt voelen, ruiken en horen. Een bestemming voor dromers, denkers en liefhebbers van schoonheid, waar de menselijke verbeelding in iedere steen, stoel en grasspriet weerklinkt.

 

“Vitra is een landschap van ideeën, waar gebouwen verhalen vertellen en een tuin de seizoenen laat spreken, een ode aan de scheppingskracht van de mens.”






 

 


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten