donderdag 28 februari 2019

Nieuw Bij INART!

‘Reis door het land van Geometrie’

Ria Groenhof

Nagele, een bijzonder dorp in de Noordoospolder die in de jaren vijftig werd vormgegeven door de architectencollectieven 'De Acht' De Opbouw' en dat is ontstaan uit geometrische vormen, licht, lucht en ruimte.


Museum Nagele bevindt zich in het polderlandschap dat we zelf hebben gemaakt, dat we hebben vormgegeven uit praktische overweging, rechttoe rechtaan en dat daardoor een heldere geometrische structuur heeft gekregen.Je kunt zelfs overeenkomsten zien tussen de kunst van De Stijl en het streven van het Nederlandse volk om de natuur de baas te zijn. Het Nederlandse landschap, met zijn precieze en geometrische vormen, zijn rechte lijnen en waterwegen, doet immers wel denken aan een schilderij van Mondriaan. Kortom, geometrie en precisie, abstractie en zuiverheid werden al eeuwen lang in Nederland nagestreefd en dat streven kun je terugvinden in de kunstwerken van De Stijl.


Het werk van Ria Groenhof kan het beste als geometrisch abstract worden omschreven. Een kunstvorm die door de internationaal befaamde Nederlandse groep 'De Stijl' in 1917 werd ontwikkeld. Ze zijn hoe dan ook van wezenlijke betekenis geweest voor de verdere ontwikkeling van de hedendaagse beeldende kunst.


Ria Groenhof toont in haar solo-expositie een combinatie van beelden, schilderijen en design. Ruimte en helderheid zijn de ingrediënten in haar geometrisch abstracte werken, de abstractie van een puur geometrisch lijnenspel.

Rechte lijnen in de geometrie hebben Groenhof altijd gefascineerd, zowel in haar beelden als in haar schilderijen heeft ze af en toe de behoefte om die rechte lijnen te manipuleren tot iets herkenbaars.


Haar schilderijen zijn opgebouwd uit een basisstructuur van prismatische vlakken en scherpe hoeken. Waar vormen en lijnen elkaar kruisen wordt duidelijk wat zich op de voorgrond en wat zich daar achter bevindt. Ze suggereert een diepte in haar schilderijen. Ze werkt met de primaire kleuren, dat zijn voor haar dé kleuren die geassocieerd worden met gevoelstoestanden. 

Overzicht expositie in Museum Nagele 'H.P. Smithzaal'.


Solo expositie van Ria Groenhof "Reis door het land van Geometrie" is nog te zien t/m zondag 26 mei 2019 | donderdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur | entree € 5,00 | kinderen t/m 12 jaar gratis. www.museumnagele.nl 

1 opmerking: